2013 m. balandžio 28 d., sekmadienis

Saliero blyneliai

 Labai mėgstu salierus, jo lapkočius ir gumbus ;) vis išbandau naujas blynų variacijas su šia daržove, žinoma juos darau iš saliero gumbo.


Blynams reikės :

  • puse saliero šaknies
  • 4 kupinų šaukštų miltų
  • 1 kiaušinio
  • druskos
  • pipirų
  • 1 šaukštelio cukraus
  • džiovintų petražolių
  • vandens
  • aliejaus kepimui
 Salierą nuskusti, sutarkuoti su smulkia tarka (ne su burokine ir ne su ta, kuri sutrina daržoves). Tada dėti miltus prieskonius, įmušti kiaušinį ir įpilti šiek tiek vandens. Viską išmaišyti, tešla turi gautis tiršta, tokia, kad šaukštu ar rankomis eitų formuoti blynelius, bet tešla neturi būti kieta, ji turi būti drėgna. Tuomet keptuvėje įkaitinti aliejų, aliejaus turi būti tiek, kad apsemtų blynelius iki pusės. Dėti suformuotus blynelius ir kepti ant vidutinės ugnies. Juos reikia kepti lėtai, bet kaitriai.

 Skanaus!

2013 m. balandžio 25 d., ketvirtadienis

Maltos jautienos sriuba

 Čia kaip ir čili sriubos alternatyva, bet mūsų šeima aštriai nevalgo, o kai kam ir sūris nelabai patinka, tai sriuba jokia ne meksikietiška, o tiesiog maltos jautienos sriuba.
 Bet jei kas mėgsta aštriai tai visad gali įsiberti čili pipirų ;)

Reikės:
  • 0,5 kg maltos jautienos
  • 1 puodelio virtų pupelių
  • didelė skardinė konservuotų pomidorų
  • 1 svogūnas
  • 4 česnako skiltelės
  • 2 morkos, galima dėti paprikos
  • 3-4 šaukštai pomidorų pastos
  • kumino, kmynų, bazilikų, pipirų, druskos, cukraus
  • citrinų sulčių
  • vandens
  • aliejaus
 Morkas sutarkuoti, svogūną susmulkinti ir dėti į puodą, pakepinti šiek tiek ant aliejaus. Dėti jautieną, kartu pakepinti kol jautiena šiek tiek apkeps iš visų pusių. Tuomet dėti pomidorus, įpilti 2 puodelius vandens,  sudėti smulkintą česnaką, uždengti ir virti apie 40 min. Pažiūrėti ar užtenka vandens, jei trūksta dar įpilti ir virti toliau. Po valandos virimo sudėti visus prieskonius, įspausti šiek tiek citrinos sulčių, jei norite aštriai įdėkite smulkinto čili pipiro, taip pat įdėti pomidorų pastą. Jei mėgstate galite sutrinti. Tuomet dėti pupeles. Gali patiekti su kepta tortilija: į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus, įberti kmynų sėklų, dėti vieną tortilijos lakštą, jį apiberti tarkuotu sūriu, dėti antrą tortilijos lakštą, paspausti, kad prikibtų prie sūrio, apversti, kad ir kita pusė apkeptų, kai sūris išsilydo išimti ir supjaustyti kaip picą.
 Skanaus!

Tobulasis cukinijų apkepas

  Iš mamos išmoktas, bet patobulintas pagal mane ir pritaikytas mūsų šeimai ;)  Pamenu kai vaikystėje pešdavomės su sesėmis dėl šio apkepo paskutinio gabalėlio :D

Kad neatskleisti visų šio recepto įmantrybių, proporcijas kiekvienas pagal save gali nusistatyti ;)

Reikės:

  • bulvių
  • cukinijų
  • 9% varškės arba varškės sūrio
  • fermentinio sūrio
  • kiaušinių
  • grietinės
  • bazilikų
  • česnakų
  • saulėje džiovintų pomidorų
  • pipirų, druskos
 Bulves nuskusti, supjaustyti 0,5cm storio griežinėliais ir virti nuo užvirimo apie 5-6 min. nepervirti. Išvirus nupilti vandenį ir bulves apiberti pipirais.

 Cukinijas supjaustyti griežinėliais arba sutarkuoti. Varškę ištrinti su smulkintu česnaku, pjaustytais pomidorais, bazilikais, pipirais druska. Tuomet sluoksniuoti, į skardą dėti sluoksnį bulvių, cukinijų, berti varškę ir taip kelis sluoksnius, paskutinis sluoksnis turi būti bulvių. Tada išplakti kiaušinius su grietine ir užpilti ant viršaus. Kepti 200 laipsnių temperatūroje apie 45min. Tada užberti tarkuoto sūrio ir kepti kol apskrus.
 Skanaus!